top of page
Writer's pictureVOLGHAN Hosseini

انواع فساد در شیر

انواع فساد در شیر

شیر به دلایل مختلف از جمله نگه داری نا صحیح می تواند فاسد شود. حتی شیری با تاریخ تولید روز نیز می تواند فاسد باشد و برای اطمینان از سالم بودن شیر نباید فقط به تاریخ تولید و انقضا بسنده کرد.

در مصرف شیر باید دقت کرد. زیرا مسمومیت با شیر مسمومیت بسیار بدی است. شیر سالم دارای طعمی مطبوع و کمی شیرین بوده و رنگ آن سفید مایل به زرد است.

الف: گاهی اوقات شیر از لحاظ ظاهری هیج تغییری نمی کند اما در طعم آن تغییر به وجود می آید. در صورتی که تغییر طعم های زیر را در شیر حس کردید از مصرف آن خودداری کنید.

۱- ترش شدن یا اسیدی شدن: تولید اسید لاکتیک در شیر توسط باکتری های گرمادوست که درجه حرارت پاستوریزاسیون را تحمل می کنند، در زمان نگه داری باعث ترش شدن شیر می شود. همچنین ایجاد طعم تند و زننده که به دلیل ایجاد فساد به وجود می آیند به دلیل تولید اسید های چرب فرار می باشد.

۲- تلخ شدن: تلخ شدن در اکثر مواد نتیجه عمل پروتئولیز می باشد اما ممکن است در اثر لیپولیز یا ایچاد تخمیر لاکتوز نیز باشد. اگر شیر دیر از گاو دوشیده شود گاهی اوقات کمی تلخ است.

۳- طعم سوختگی

۴- طعم شلغم

۵- طعم صابونی شدن

۶- طعم میوه ای

۷- طعم سیب زمینی

۸- طعم ماهی

۹- طعم گندیدگی

انواع فساد در شیر


ب: و گاهی شیر فاسد را بدون امتحان کردن مزه از ظاهر و تغییر رنگ آن می توان تشخیص داد. در صورتی که تغییر رنگ ها و یا تغییر حالت های زیر را در شیر مشاهده کردید از مصرف آن شیر خودداری کنید.

۱- آبی شدن شیر

۲- زرد شدن شیر: در اثر تجزیه لیپید و پروتئین توسط باکتری های خاص ایجاد می شود.

۳- قرمز شدن شیر

۴- قهوه ای شدن شیر

۵- چسبندگی: چسبندگی در شیر و خامه و بستنی و آب پنیر ایجاد می شود و منشا میکروبی و غیر میکروبی دارد.

از دلایل منشا غیر میکروبی می توان به بیماری ورم پستانی در حیوانات که باعث لزج شدن شیر می شود، قرار گرفتن ضخامت چربی شیر بر روی شیر، چسبندگی در اثر ورقه های نازک کازئین و آلفا لاکتو آلبومین در مدت سرد کردن شیر اشاره کرد.

و دلیل منشا میکروبی کپسوله شدن باکتریایی که به طور معمول سم است می باشد. زمانی که اسیدیته شیر کاهش می یابد این اتقاق کمتر می افتد. چسبندگی می تواند در تمام شیر و یا فقط قسمت فوقانی شیر اتفاق بیافتد.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Subscribe to Our Newsletter

Thanks for submitting!

bottom of page